خلاقیت
تا حالا به اینکه آدم خلاقی هستید یا نه فکر کردید ؟
خلاقیت چیست؟ ویژگی های افراد خلاق چیست؟ چگونه می توان خلاقیت را تقویت کرد؟
مطالبی که در این مقاله خواهید خواند:
خلاقیت چیست و به چه کار می آید؟
مفهوم تفکر و خلاقیت از منظر دیگران.
تعریف خلاقیت از دیدگاه روانشناسی و سازمانی.
خلاقیت در قرآن.
طبفه بندی و گونه های خلاقیت.
عوامل مؤثر در رشد خلاقیت.
صفات یک فرد خلاق.
ویژگی های تفکر خلاق.
تأثیر قصه گویی بر خلاقیت کودک .
و .............
به نام خدا
خلاقیت چیست؟ و به چه کار می آید؟
خلاق یکی از اسامی خداوند است و به معنی بسیار خلق کننده،آفریننده،آفریدگار و… در لغت نامه ی دهخدا معنا شده است. در اصطلاح، خلاق به کسی می گویند که در موقعیتهای لازم و ضروری، در برخورد با مسائل، راه حل هایی موثر و کاربردی برای حل مسائل و رفع موانع ارائه می کند.ولی رابرت ویزبرگ از آن جهت که خلاقیت را کاری عادی و روزمره تعریف می کند، عقیده دارد که همگان در هر لحظه در حال خلاقیت اند و در نتیجه هرکسی شایسته ی لقب خلاق است و مسئله را این می داند که کسی فعلا به خلاقیت آنان پی نبرده است.مانند وانگوگ نقاش بزرگ که در فقر و گمنامی مرد وی را بعدها بنیانگذار سبک اکسپرسیونیسم دانستند و آثار وی به عنوان آثاری خلاق و گرانبها به شمار آمد.حال این سوال پیش می آید که :
چرا خلاقیت عده ای به چشم می آید و خلاقیت عده ای دیگر خیر ؟
شاید پاسخ این است که برای درک خلاقیت و شناخت فرد خلاق،باید جامعه و مردم، خلاق شناس و پذیرنده ی خلاقیت باشند باید نگاه خلاق بین پیدا کنند.مردم خلاقیت هایی را که برایشان قابل درک و فهم است مورد تشویق قرار می دهند نه غیر آن را.در این نگاه هرچه اعمالی که فرد انجام می دهد عام المنفعه تر شده،به گرفتن عنوان خلاق نزدیکتر می شود (البته این تنها یکی از عوامل است.)
بر اساس نظریه ای دیگر،عده ای بر این عقیده اند که هرقدر فرد دانش، مهارت و ممارست بیشتری داشته باشد و از حافظه ی قویتری بهره مند بوده و قدرت تجزیه و تحلیل مسائل را از ابعاد متنوع تری دارا باشد احتمال بیشتری دارد که خلاق باشد.
مفهوم خلاقیت و تفکر خلاق از منظر دیگران :
ریشه ی اصطلاح خلاقیت در نوع و روش فکری انسان نهفته است. در حقیقت فرد خلاق کسی است که از ذهنی جستجوگر و آفریننده برخوردار باشد.بررسی تعاریف خلاقیت نشان می دهد که عده ای از آنها به ویژگی های شخصیتی افراد،بعضی به فرآیند و برخی نیز به نتیجه و محصول خلاقیت پرداخته اند.بنابر تعریفی، خلاقیت توانایی مرزشکنی یا توانایی سفر به فراسوی چهارچوب استانداردهای علمی_شغلی_حرفه ای و اجتماعی را دربر می گیرد.به عبارتی دیگر خلاقیت هم درک و پذیرش الگوهای قبلی و هم تشکیل و ابداع الگوهای جدید را در حوزه های مختلف شامل می شود.
هالپرن خلاقیت را توانایی شکل دادن به ترکیب تازه ای از نظرات یا ایده ها برای رسیدن به یک نیاز یا تحقق یک هدف می داند.از دیدگاه پرکینز تفکر خلاق، تفکری است که به نحوی تشکیل شده که منجر به نتایج تازه و خلاق می شود.
تعریف خلاقیت از دیدگاه روانشناسی
خلاقیت یکی از جنبه های اصلی تفکر یا اندیشیدن است.
تفکر عبارتست از فرآیند بازآرایی یا تغییر اطلاعات و نمادهای کسب شده ی موجود در حافظه ی دراز مدت.
تفکر بر دو نوع است:
تفکر همگرا: تفکر همگرا عبارتست از فرآیند بازآرایی یا دوباره سازی اطلاعات و نمادهای کسب شده موجود در حافظه ی دراز مدت.
تفکر واگرا: عبارتست از فرآیند ترکیب و نو آرایی اطلاعات و نمادهای کسب شده موجود در حافظه ی دراز مدت
خلاقیت یعنی تفکر واگرا. براساس این تعریف خلاقیت ارتباط مستقیمی با قوه ی تخیل یا توانایی تصویر سازی ذهنی دارد.
این توانایی عبارتست از فرآیندتشکیل تصویرهایی از پدیده های ادراک شده در ذهن و خلاقیت عبارتست از فرآیند یافتن راه های جدید برای انجام دادن کارهای ، خلاقیت یعنی توانایی ارائه ی راه حل جدید برای حل مسائل ، خلاقیت یعنی ارائه ی فکرها و طرحهای نوین برای تولیدات و خدمات جدید و استوار آن پس از غیبت آن پدیده ها
تعریف خلاقیت از دیدگاه سازمانی :
خلاقیت یعنی ارائه ی فکر و طرح نوین برای بهبود و ارتقاء کیفت یا کمیت فعالیت های سازمان ، مثلا افزایش بهره وری ، افزایش تولیدات یا خدمات ، کاهش هزینه ها ، تولیدات یا خدمات از روش بهتر ، تولیدات یا خدمات جدید و. .. روبرت جی استرنبرگ و لیندای اوهارا در بررسی های خود شش عامل را در خلاقیت افراد مؤثر دانسته اند
1: دانش : داشتن دانش پایه ای در زمینه ای محدود و کسب تجربه و تخصص در سالیان متمادی.
2: توانایی عقلانی: توانایی ارائه ی ایده ی خلاق از طریق تعریف مجدد و برقراری ارتباطات جدید در مسائل.
3: انگیزش : افراد خلاق عموما برای به فعل درآوردن ایده های خود برانگیخته می شوند.
4: سبک فکری : افراد خلاق عموما در مقابل روش ارائه شده از طرف سازمان و مدیریت ارشد ، سبک فکری را برمی گزینند.
5: شخصیت : افراد خلاق عموما دارای ویژگی های شخصیتی مانند مصر بودن ، مقاوم بودن در مقابل فشارهای بیرونی و درونی و نیز مقاوم بودن در مقابل وسوسه ی همرنگ جماعت شدن هستند
6: محیط: افراد خلاق عموما در داخل محیطهای حمایتی بیشتر امکان ظهور می یابند.
(جورج افانلر) در کتاب هنر و علم خلاقیت ، برای خلاقیت مراحل چهارگانه ی : آمادگی ، نهفتگی ، اشراف و اثبات را ذکر کرده است.
از این دید ، افراد خلاق ابتدا با مسأله یا یک فرصت آشنا شده و سپس از طریق جمع آوری اطلاعات با مسأله یا فرصت مورد نظر درگیر می شوند. در مرحله ی بعد افراد خلاق روی مسأله تمرکز می کنند ، در این مرحله فعالیت ملموسی مشاهده نمی شود و فرد سعی در نظم دادن تفکرات ، اندیشه ها ، تجارب و زمینه های قبلی خود جهت نیل به یک ایده دارد.
درگیری ذهنی عمیق یک فرد (خودآگاه یا ناخودآگاه) فراهم کردن فرصت (جهت تفکر به مسأله ) منجر به خلق و ظهور ایده های جدید و بدیع می شود.
خلاقیت در قرآن
در قرآن مجید از جمله صفات خداوند متعال (خلاق) شمرده شده است.( حجر آیه86 ، یس آیه 81)
در سوره ی یس آیه ی 81 روی دو صفت بزرگ خداوند ( هو الخلاق العلیم) یعنی خلاقیت و علم بی پایان او تکیه می کند.
از کنار هم آمدن این دو صفت و اینکه خلاقیت بر علم مقدم شده است می توان استنباط نمود که اولا تقدیم خلاق بر علم نشان دهنده ی اهمیت و عظمت خلاقیت و نوآوری است و ثانیا خلاقیت مبتنی بر علم و دانش است و علم و آگاهی در ظهور و بروز خلاقیت نقش بسیار مهمی را ایفا می کند
خلاقیت در روند شکل گیری
تحقیقات تجربی و گسترده مربوط به خلاقیت به طور عمده از اواخر دهه 1950 در ایالات متحده آمریکا آغاز شده است.شوک اسپوتنیک در اواخر 1950 حرکت گسترده ای را در مراکز علمی و تحقیقاتی آمریکا و اروپا موجب گردید.این جنبش با هدف جبران عقب ماندگی های علمی _ تحقیقاتی غرب و با بکارگیری امکانات مالی قابل توجه صورت پذیرفت و باعث رشد سریع تحقیقات مربوط به خلاقیت شد
گیلفورد یکی از پیشگامان گرایش به حوزه ی خلاقیت محسوب می گردد. هدف پروژه ی تحقیقاتی گیلفورد و همکارانش آن بود که درباره ی ماهیت هوش انسان و فرآیند ذهنی که منجر به ظهور رفتار خلاق می شود تحقیق کند.گروه گیلفورد موفق شد قابلیت هایی نظیر: سیالی ذهن، انعطاف پذیری و حساسیت نسبت به مسائل را کشف کند.پس از گیلفورد، گروه بارون و مک میلان با هدف تعیین ویژگی های شخصیتی افراد خلاق تحقیقات دامنه داری را در دانشگاه کالیفرنیا انجام دادند.همچنین تحقیقات پل تورنس در مورد روش های پرورش خلاقیت در کودکان و نوجوانان نتایج پرباری را به همراه داشت.
تایلور و همکارانش با جمع آوری سرگذشت افرادی که از لحاظ علمی سرآمد محسوب می شدند، سعی کردند خصوصیات و ویژگی های افراد خلاق را مشخص کنند. تحقیقات مربوط به خلاقیت از آن زمان تاکنون بطور خستگی ناپذیری ادامه یافت و روز به روز بر وسعت غنای موضوعات مورد مطالعه افزوده می شود.آنها 4 کارکرد عمده برای ذهن خلاق قائل هستند که عبارتند از:
× پدید آوردن یک محصول یا خدمت جدید
× پدید آوردن کاربردی جدید از یک محصول یا خدمت جدید
× حل یک مسئله × حل یک منازعه
طبقه بندی و گونه های خلاقیت
1: تقسیم بندی از نظر سطح
2:تقسیم بندی بر حسب موضوع
سطوح خلاقیت :
آبراهام مازلو دو سطح اولیه و ثانویه برای خلاقیت قایل است
خلاقیت اولیه (بزرگ ، کمالی) : دسته ای از خلاقیت که شامل ایجاد و توسعه ی اصول و مفاهیم جدید و خلق پارادیم های نوین می باشند.
خلاقیت ثانویه(کوچک ، معمولی) : شامل کاربرد جدید و متفاوت می باشد.
خلاقیت اولیه یا بزرگ مثل : نظریه ی نسبیت انیشتین ، رفتار گرایی واتسون و اسکینر ، حرکت جوهری ملا صدرا
تقسیم بندی بر حسب موضوع و حوزه
خلاقیت علمی : خلاقیت در هر یک از رشته های علم ضد کشفیات و نظریه های علمی مثل نظریه های شیمی و ..
خلاقیت فناورانه: خلاقیت و نوآوری در جنبه های کاربردی و فنی علوم را می توان خلاقیت فناورانه مهندسی یا تکنولوژیک) نامید.
عوامل مؤثر در رشد خلاقیت
بدون تردید عوامل ارثی و فرهنگی همه در پیدایش استعداد و رشد خلاقیت تأثیر دارند.
اثر وراثت در پیدایش نیروی ابتکار قابل انکار نیست. افراد بیشماری در محیطها ی مساعد پرورش یافته اند ولی همه ی آنها مواجه فکر و اندیشه ی تازه نشدند.
با اینکه عامل ارثی پیدایش استعداد خلاقیت را در افراد ممکن می سازد ، با این حال بروز و رشد این استعداد تحت تأثیر عوامل محیطی قرار دارد.
در اجتماعاتی که فرد انسانی بدون توجه به وضع مالی ، موقعیت اجتماعی و عقیده حق استفاده از فرصت های تربیتی را دارد و می تواند طبق استعداد و امکانات خود پیشرفت کند ، معمولا افراد مبتکر بیشتر دیده می شوند.
بنابراین محیط مساعد چه در زمینه ی جغرافیایی و چه از لحاظ اجتماعی و فرهنگی در رشد و پرورش قوه ابتکار در افکار تأثیر فراوان دارد.
عوامل محیطی نه تنها سبب پرورش استعدادهای مختلف افراد می شوند ، بلکه موجباتی برای تحرک و تشویق افراد به خلق اندیشه های تازه فراهم می سازد.
در اجتماعاتی که رشد فردی و رفاه اجتماعی از طریق روش علمی در یک وضع رضایت آمیزی توافق و سازگاری پیدا کرده اند معمولا مجال پرورش افکار و خلق اندیشه های تازه بیشتر فراهم می شود.
عوامل تشدید کننده ی خلاقیت و نوآوری
حس درونی تفکر انسان ، انسان را قادر می سازد شرایطی را که وجود خارجی ندارند ، در درون ذهن شبیه سازی نماید و به وی این امکان را میدهد تا در امکانات یکسان با سایرین برای خود فرصت های بهتری را بیافریند.
در واقع امور خلاقیت شاید بیشتر اکتسابی باشد تا فطری و می توان با آموزش هایی این توانایی را در خود افزایش داد.
مجموعه عواملی که باعث تشدید و ترغیب فرد به نوآوری می گردند به عوامل تشدید کننده تعبیر می گردند که به دو بخش کلی انگیزه ها و ابزارها تقسیم می شوند که در اینجا توضیح داده می شوند
انگیزه های بیرونی : به همه ی انگیزه هایی که از جامعه به فرد القاء می گردند گفته می شوند که خود بر اثر عوامل زیر ناشی می شوند:
بحران های جامعه:
می دانیم سرچشمه ی خلاقیت نیاز است. اغلب مواقع اگر نیازی در زندگی بشر مشاهده نشود الزامی به خلاقیت وجود نخواهد داشت. نیازهای بشر معمولا به طور یکنواخت بروز می یابند مگر در شرایطی استثنایی مانند بحرانهای مختلف از جمله بحرانهای طبیعی چون سیل و زلزله و آتش فشان و طوفان و همچنین بلایایی که خود انسان مسبب آنهاست که بارزترین آنها جنگ است.
نوع و دلیل بروز یک بحران در اینجا مد نظر نیست و آنچه حائز اهمیت است هجوم سیل عظیمی از نیازها پس از وقوع بحران است که می تواند در جامعه سبب یک انقلاب فکری در نزد افراد گوناگون و به شکل نوآوری و خلاقیت بروز نماید.
سطح توقعات جامعه:
جامعه ای که در آن سیر صعودی پیشرفت حاکم باشد ، هر روز از طرف تک تک اعضای خود شاهد خلاقیت و نوآوری است.
در این جامعه نوآوری به قشر متفکر و اندیشمند محدود نگردیده و همه ی مردم را شامل می شود بطوریکه حتی تبهکاران نیز در این جامعه هر روز به فکر خلق روشی نو در روند کاری خود می باشند.
انگیزه های درونی: انگیزه هایی که از درون شخص منشأ می گیرند را انگیزه های درونی می نامند که شامل موارد زیر می باشند:
1: استعداد ذاتی فرد
این امر حتی بدون وجود محرک خارجی ممکن است آگاهانه یا ناآگاهانه صورت گیرد و با داشتن هوشی متوسط و آموختن راه های افزایش تفکر خلاق ، کاملا قابل دسترسی برای همه ی نیازهای زندگی می باشد
2:نیازهای درونی:
گاهی اوقات افراد در خود نیرویی احساس می کنند که همواره آنان را وا می دارد که در جهت کمک به دیگران و ارتقای سطح زندگی در جامعه ، دست به نوآوری بزنند.
این افراد از هر جنس و سن و شغلی می توانند باشند
3: بحران های شخصی :
بحران های شخصی نیز مانند بحران های جامعه می توانند محرک بسیار قوی در امر نوآوری برای شخص باشند
4: ابزارها :
برخی فاکتورهای تعیین کننده برای دستیابی به تفکر خلاق وجود دارند که می توان از آنها به عنوان ابزارهای نوآوری یاد کرد. این ابزارها عبارتند از:
اراده ، اعتماد به نفس ، کمیت شبیه سازی ،استمداد دیگران، مجاورت ، تشابه، تباین ، تغییر دادن ، فعالیت های جنبی و ...
این عوامل راهکارهایی برای آموزش نوآوری و تفکر خلاق ارائه می دهند.
عوامل بازدارنده ی خلاقیت:
1: تلاش های قبل از بلوغ برای حذف خیالبافی
2: محدودیت های بازدارنده ی قوه ی تدبیر و کنجکاوی کودکان
3: تکیه بیش از حد به نقش جنسیت ؛ تفکر خلاق مستلزم حساسیتی بیش از حد (خصوصیتی کاملا زنانه ) وعدم وابستگی به غیر و اتکای به خود (خصلتی کاملا مردانه) است ، از همین رو یک پسر بسیار خلاق نسبت به سایر هم جنسان همسال خود بیشتر دارای صفات زنانه به نظر می رسد.
4: تأکید زیاد بر پیشگیری :نحوه ی پاسخگویی به مسائلی که مستلزم چاره اندیشی فرد هنگام قرار گرفتن در وضعیتی بن بست است نشان می دهد که تأکید بر پیشگیری قوه تصور ، بسیاری از کودکان را از رشد باز داشته است.
5: القای ترس و کم رویی
6: تأکید بر مهارت های کلامی
خطری که استعداد خلاق فرد را تهدید می کند ، قضاوت یا ارزیابی تجربه ی فرد نیست بلکه پیشداوری است که به تبع آن تجارب بسیاری در حوزه ی دریافت را نمی یابند.
خطری که آموزشهای معمول چه در خانه و چه در مراکز آموزشی در بر دارند این است که نظرات نو و احتمال وقوع اعمال خیلی زود و بیش از اندازه مورد انتقاد قرار می گیرند.
صفات یک فرد خلاق :
از صفاتی که برای افراد خلاق برمی شمرند و اکثر صاحب نظران با آن موافقند عبارتند از :
1:داشتن تخیل قوی
2:کنجکاوی فراوان
3:دقت خاص ( دقت به مواردی که دیگران به آنها توجه ندارند.)
4:توانایی نوع دیگر دیدن مسائل و موضوعات
5:شوخ طبعی و بذله گویی
6:توجه به زمان و وقت شناسی
7:اعتماد به نفس بالا
8:خود انگیختگی
9:داشتن طرز فکر انتقادی
10:نوعی شجاعت خاص در بیان آرا و نظرات خود و دفاع از آنها
11:داشتن تفکر شهودی
12:پذیرنده و یادگیرنده
در اینجا سوالی مطرح می شود که آیا خلاقیت سبب بروز خصوصیات در افراد خلاق می شود یا این خصوصیات سبب خلاقیت می شوند؟
شاید بتوان گفت که خلاقیت و خصوصیات یاد شده لازم و ملزوم یا علت و معلول یکدیگرند و تفکیک ناپذیرند.
ویژگی های تفکر خلاق :
1. خلاقیت در ارتباط با میل، رغبت و آمادگی شدید اتفاق می افتد.
2. خلاقیت کار در نهایت ظرفیت شخصی را در برمی گیرد،نه در حد معمول آن.
3. خلاقیت تنظیم مجدد،بسط یا تفسیر و یا بازسازی اندیشه ها، نظریه ها و یا عقاید را در برمی گیرد.
4. خلاقیت به یک مکان درونی برای ارزشیابی بیشتر از مکان بیرونی آن احتیاج دارد.
5. خلاقیت بعضی اوقات، از طریق پرهیز از درگیری شدید برای مدتی به منظور اجازه دادن به بروز جریان آزاد فکر تسهیل می شود.
8 روش برای تقویت قدرت خلاقیت :
1. به مشکلات از جوانب مختلف نگاه کنید و دیدگاه های جدیدی را انتخاب کنید که کسان دیگری از آن استفاده نمی کنند:
لئوناردو داوینچی عقیده داشت که برای بدست آوردن علم در مورد یک مشکل باید یاد بگیرید که چطور آن مشکل را به راه های مختلف بازسازی کنید.
2. تجسم کنید:
انیشتین وقتی به حل یک مشکل فکر می کرد سعی می کرد تا موضوع خود را با استفاده از نمودارهای مختلف به چند طریق ممکن فرموله کند.او راه حل ها را تجسم می کرد.عقیده داشت که کلمات و اعداد به آن شکل نقش مهمی در فکر کردن در مورد راه حل یک مشکل ندارند.
3. ایجاد کنید:
یکی از ویژگیهای متمایز نابغه ها استعداد تولیدی و زایایی آنهاست.
4. ترکیبات جدید بسازید:
افکار،ایده ها،تصاویر و اندیشه هایتان را ترکیب کنید و دوباره ترکیب کنید و آنها را بصورت ترکیبات مختلف درآورید،هرچندکه طبیعی و مناسب نباشند.
5. رابطه سازی کنید:
بین موضوعات نامشابه ارتباط ایجاد کنید.داوینچی قادر بود بین صدای زنگ و آب ارتباط ایجاد کند.ساموئل مورس توانست با مشاهده ی ایستگاه های حمل و نقلی توسط اسب، ایستگاه های تقویت کننده ای برای سیگنال های تلگراف اختراع کند.
6. متضاد فکر کنید:
فیزیکدان معروف نیلز بوهر عقیده داشت که اگر متضادها را کنار هم بیاورید خواهید دید که افکار و اندیشه تان به مرحله ی جدید منتقل می شود.توانایی او در تصور نور هم به عنوان یک ذره و هم یک موج باعث شد به اصل تکمیل برسد.افکار معلق و مسکوت می تواند به شما برای خلق یک شکل جدید کمک کند.
7. استعاری فکر کنید:
ارسطو استعاره را یکی از علامتهای نوابغ می دانست و عقیده داشت که هر فردی که ظرفیت درک شباهت های بین دو قلمرو کاملا مختلف باشد و بتواند آنها را به هم ربط دهد یک نابغه است.
8. خود را برای شانس آماده کنید:
هرچه برای انجام کاری تلاش کنیم و شکست بخوریم مشغول کاری دیگر خواهیم شد این اولین اصل تصادف خلاقانه است.شکست زمانی می تواند سودمند باشد که ما به آن به عنوان یک نتیجه ی بی حاصل فکر نکنیم.به جای این،روندکار،مولفه های آن و طریقه ی تغییر آنها را تحلیل کنیم تا به نتیجه برسیم نپرسید چرا من شکست خوردم بپرسید چه کرده ام؟
اصول خلاقیت :
اصل اول:
ایده های جدید از عناصر قدیمی ساخته می شوند.
یک ایده ی جدید می تواندیک نظریه جدید، محصول جدید و یا راه حل جدید برای یک مسئله و یا یک مفهوم جدید برای یک اثر هنری باشد. ارائه ی یک چیز جدید یعنی خلق یک چیز متمایز و خاص. نکته ی کاربردی اینجا این است که برای خلاق بودن باید آمادگی انحراف از سنت ها و روزمرگی ها را داشته باشیم. بسیاری از افراد به پیروی از دستورالعمل ها عادت کرده اند و از کشف و چالش با هر چیز جدیدی می ترسند.کشف چیزهای جدید، جسارت و روحیه ای جستجوگر و کنجکاو می طلبد.
اما این ایده های جدید از کجا می آیند؟
جواب این است: ایده های جدید در واقع همان ایده های قدیمی هستند که ترکیب و ترتیبی جدید یافته اند.
چگونه از ایده های قدیمی ایده های جدید می سازیم ؟
ایده ها از عناصری تشکیل شده اند و ما به دنبال ترکیب های جدیدی می گردیم که با پیوند دادن ایده های مختلف به هم، حذف برخی از عناصر و جایگزین کردن آنها با عناصری دیگر به دست می آیند. مثلا ایده ی تلفن همراه از ترکیب ایده ی انتقال بی سیم اطلاعات و ایده ی تلفن حاصل شده است.اصل اول، مفهوم تلویحی دیگری هم دارد و آن اینکه عناصر خلاقه به ذخیره ی اطلاعاتی بستگی دارد که برای بازآرایی در اختیار داریم هرچه دامنه ی اطلاعات محدودتر باشد منابع کمتری برای خلق ایده های جدید(عناصر کمتری برای ترکیب کردن) خواهید داشت.به همین دلیل است که کنجکاوی روشنگرانه و کسب دانش به تقویت نیروی خلاقه کمک می کند.
اصل دوم :
همه ی ایده های جدید هم سنگ نیستند.
خلاقیت صرفا خلق ایده های جدید نیست، خلاقیت ارزشمند، خلق ایده های جدید ومفید است.خلاقیت را می توان به 2 نوع کاربردی و هنری تقسیم کرد.خلاقیت هنری شامل خلاقیت در آثار هنری و بیان احساس هنرمند از طریق قالبهای مختلف هنری است.گرچه تفکر قضاوت کننده متضاد با خلاقیت هنری نیست اما تقویت تفکر قضاوت کننده قطعا به تقویت تفکر خلاق هنری نمی انجامد در حالیکه تفکر قضاوت کننده در فرآیند خلاقیت کاربردی ضروری است.
خلاقیت کاربردی مثلا طراحی یک محصول یا ارائه ی یک نظریه ی علمی، دو مرحله دارد:
اول : ایده سازی
دوم : ایده سنجی
تفکر قضاوت کننده در اینجا به ما کمک می کند بسنجیم که هریک از این ایده های جدید تا چه حد علمی و سودمند هستند.بعضی معتقدند که میدان دادن به تفکر قضاوت کننده به تفکر خلاق لطمه می زند و آن را محدود می کند.در این مورد باید گفت که لازم نیست همیشه قضاوت کننده باشیم.در واقع باید دو مرحله ای عمل کنیم.ابتدا میدان را به تفکر خلاقه بدهیم و بدون ارزشیابی و محدودیت به طرح ایده های جدید بپردازیم.سپس در مرحله ی دوم با در نظر گرفتن امکانات و محدودیتها به ارزشیابی ایده ها بپردازیم.
اصل سوم:
خلاقیت با توانایی ارتباط برقرارکردن بین چیزهای مختلف تقویت می شود.
ذخیره ی اطلاعاتی ما منبع عناصر سازنده ی ایده های جدید ما را تشکیل می دهد اما نباید فراموش کرد که گاهی ایده های سودمند از منابع غیرمنتظره می آیند.بنابراین اگر می خواهیم خلاق باشیم باید خود را برای کشف روابط بین چیزهای مختلف و حتی شاید به ظاهر کاملا بی ربط آماده کنیم این در درجه ی اول یعنی اینکه باید دامنه ی اطلاعاتی خود را گسترش دهیم.افراد خلاق عموما افرادی هستند که زیاد می خوانند،بسیار کنجکاوند و معمولامصمم به اکتشاف در موضوعاتی هستندکه ممکن است بلافاصله نتیجه ندهند در درجه ی دوم باید مطمئن شویم روند مطالعه ی ما به درک عمیق از ارتباط بین مفاهیم کلیدی می انجامد.
تاثیر قصه گویی بر خلاقیت کودکان :
روان شناسان به طرق گوناگون، از داستان خوانی و قصه گویی برای کمک به کودکان بهره می گیرند. برخی برای شناخت احساسات کودکان و با هدف درمان مشکلات رفتاری و روان شناختی آنان، برخی برای غنا بخشیدن به تدریس مواد آموزشی در مدارس و لذت بخش کردن آن و گروهی دیگر برای پرورش خلاقیت در کودکان.
نظرات شما عزیزان:
راحله 
ساعت18:44---25 آذر 1392
خیلی باحال بودhttp://science-essay.loxblog.com/commenting/avatars/av atar16.jpghttp://loxblog.ir/images/smilies/smile%20(14).gifh ttp://science-essay.loxblog.com/commenting/avatars/avatar01. jpg
راحله 
ساعت18:44---25 آذر 1392
خیلی باحال بودhttp://science-essay.loxblog.com/commenting/avatars/av atar16.jpghttp://loxblog.ir/images/smilies/smile%20(14).gifh ttp://science-essay.loxblog.com/commenting/avatars/avatar01. jpg